Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élete

 Félig ecuadori származású, apja őrmester volt a hadseregnél, édesanyja pedig zongoraművésznő, aki az ifjúsági szimfonikus zenekarral egész Európát bejárta. Christina 18 évesen már a fél világot megismerte, hosszabb-rövidebb ideig élt Japánban, Floridában, Texasban és New Jerseyben, mielőtt Wexfordban végleg letelepedtek. „Mióta az eszemet tudom, mindig arra vágytam, hogy a színpadon állhassak” – jelentette ki.

 

1992-ben csatlakozott a Disney Channelen futó The New Mickey Mouse Clubhoz, aholJustin Timberlake és Britney Spears mellett is gyakran feltűnt. 1994-ben kezdődött el zenei pályafutása, amikor Japánban Keizo Nakanishivel elkészítette az All I Wanna Do című duettet. Miután 1998-ban visszatért az Egyesült Államokba, felkérték a Mulan című Disney-film betétdalának, a Reflectionnek az elkészítésére. A dal jó kritikákat kapott, még a Golden Globe jelöltjei között is szerepelt animációs filmhez készült legjobb zene kategóriában. Nem sokkal később megjelent Christina debütáló albuma az RCA-nál, több dala (Genie in a Bottle, What a Girl Wants, I Turn to You) sikeres lett. Az énekesnő elnyerte a legjobb új előadónak járó Grammy-díjat.

 

2000-ben elkészítette spanyol nyelvű albumát Mi reflejo címmel. Ugyanebben az évben #4 lett a Maxim magazin a világ 100 legszexisebb nője listán.[2] 2001-ben Lil' KimmelPinkkel és Myával közösen feldolgozták a Moulin Rougecímű filmhez Patti LaBelle Lady Marmalade című dalát. A dal öt hétig vezette az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát, és 11 másik országban listaelső volt. A feldolgozásért mind a négy énekes Grammy-díjat kapott.

 

2002-ben találkozott első férjével, Jordan Bratmannel (született 1977június 4-én), akivel akkor az Azoff Music Management cégnél dolgozott. Irving Azoff, Christina menedzsere mutatta be őket egymásnak. Esküvőjük 2005november 19-én volt a kaliforniai Napa Valleyben, 130 meghívott vendég előtt. Christina egy Christian Lacroix által tervezett ruhában állt az oltár elé. A vendégeket megkérték, hogy ajándék helyett inkább adakozzanak a Katrina és Rita hurrikán áldozatainak hozzátartozói részére.

 

Aguilera 2007-ben eladta állapotos fotósorozatát a Marie Claire-nek. A képek láttán felkérték, hogy vetkőzzön le a Playboy magazinnak, de elutasította.

 

2008január 12-én, este 10 órakor megszületett Max Liron Bratman, Christina első gyermeke.

 

Christina egy köszönő levelet írt a rajongóknak, amit hivatalos oldalán lehetett megtekinteni. Az üzenet mellé a Back to Basics korongról jól ismert Save Me From Myself című dalhoz készült videó is felkerült. A videó eddig sohasem látott részleteket tartalmaz Christina esküvőjéről.

 

2010-ben megjelent Christina Bionic című albuma. Megosztó kritikákat kapott és az énekesnő eddigi legkevesebb pédányban eladott lemeze lett, de még így is 800.000 példányban adták el, és Auzstráliában, Görögországban is aranylemez lett. Az album első kislemeze a Not Myself Tonight, melynek megjelenése után pár nappal bejelentette, koncertturnéra indul a nyáron. Később azonban lemondta az egész turnét azzal magyarázva hogy új lemeze, a Bionic sok energiáját felemésztette, és filmes felkérése is lett. A második kislemez a You Lost Me, egy fantasztikus ballada, melyet Christina, és Sua Furler írt. Október 12-én bejelentette : szakított férjével akivel 8 éve jártak és 4 éve voltak házasok. A hírt először az amerikai US Magazine közölte, amiben bővebben is cikkeztek : „Bár szakítottunk Jordannel, a fiunk Max iránti elkötelezettségünk erősebb mint valaha.” Hogy a gyermek minél könnyebben átvészelje ezt az időszakot, az énekesnő még a Burlesque filmzenéjének felvételére is magával viszi kisfiát. „Mindent megtesz annak érdekében, hogy csodálatos anyja legyen a fiának. Nagyon sok dolga van, de lassan megtanulja, hogyan kell összehangolnia a karriert a magánélettel. Miután kimondták a válást, Xtina új szerelemre találtMatthew Rutler személyében, aki asszisztensként dolgozott legelső filmjénél. Christina november 15-én megkapta a Hollywood Walk of Fame sétány csillagát.” Ugyanezen a napon jelent meg első filmje - még csak az USA-ban - a Burlesque című musical, ami Magyarországon Díva néven fut majd.